Hiking Aphorism #127

Image

“In every walk with nature one receives far more than he seeks.”

JOHN MUIR

Advertisements

7 thoughts on “Hiking Aphorism #127

 1. talán nem lesz ennyire kék a távol, ha (erősebb) UV-szűrőt használsz ehhez a nagyszerű témához… Üdv!

  • Koszi Sanyi a mefigyelesedet. Ugy tudom, a lencse multicoated, beleertve a UV szurot is. A Photoshoppal egy kicsit piszkaltam a kepet, de nem akartam melegebb tonust adni. A nap eppen delelt, kekes, hideg fenyt arasztott. Nem a legjobb idopont fenykepezeshez, de most vagy soha cimen inkabb megcsinaltam. Az atmoszferas perspektiva miatt is ketsegtelenul kekes a tavoli hegyvonulat. Egyebkent csodas, lelegzetelallitoan szep panorama 🙂

   • ok, azért majd próbáld ki, vegyél egy UV szűrőt (filléres cucc), el fogsz képedni, mennyire más képet kapsz, a standard “bevonat” ellenére…, ez nem tanács, csak egy nagyszerű kísérlet!

   • Sokan allitjak, hogy egy olcso, standard UV szuro felesleges extra a feny utjaban egy jo minosegu objektiven, ami csak a kep minoseget rontja, es a film korszak dicso maradvanya. Azonkivul, pl. B+W, multicoated Schrott uveg marha draga. Ezzel szemben modern, computer tervezte lencseken tobszoros, costume made bevonat (coating) csokkenti az adott lencse elemek kozotti tukrozodeseket.
    Viszont egy circular polarizacios szuro majdnem nelkulozhetetlen es semmilyen software nem tudja reprodukalni az effektust. Mi a velemenyed, Sanyikam?

   • Amilyen nekem van, az még Linear Polarizing Filter (M52, Made in Japan), még az első REVUE boltban vettem, 690.- Ft van ráírva (édes pofikám, hát ha valami nagyon drága volt, akkor EZ az volt…), és sokat kísérletezgettem vele, nagy szórakozásomra (70-es évek vége felé). Ismerem, használtam, élveztem. Bizonyára oka van a mai CIRCULAR elnevezésnek is (ilyenkor szoktam mondani a kisfiamnak: internet, és nézz utána…), gondolom hasonló a működési elve, fizikája, csak még “ügyesebb”. Tehát az ilyen néven kaphatót nem ismerem. Ez a szűrő tényleg alapvető tartozéka egy mai (főleg táj-) fotósnak is, tehát gondolom, Neked már van. Ahogyan nem hülyeség a Cokin-sorozat használata sem (francia fejlesztésű effekt-szűrő készlet), melyet nemigen tudok applikálni a mostani gépem orrára, ezért jelenpillanatban nem tudom használni (imádtam ezt a készletet is!). De hát – nem is ÉN foglalkozom ezzel, hanem inkább Te, és teszed ezt sikeresen. Jó Neked, hogy van időd erre…!! Bárcsak lenne nekem is ilyenre időm és némi lehetőségem egy jobb gépre, jó értelemben versenyezhetnénk is…. De ez egy külön embert kíván, meg kéne dupláznom magam, hogy alkossak benne. Tudnék. Amúgy pedig a képszerkesztők világa mára végtelen – higgyél benne, bármit meg lehet velük csinálni, még azt is, amit még ki sem találtál (és ezeknek csak egyike, a fotosop). Nem véletlen, ismered a mondást (bizonyára): nincs csúnya nő – csak gyenge vagy még a fotosopban… Mára ennyi a jópofaság…. Ölellek, és jók a képeid! Amelyik nálam nem megy át a “szűrőn”, azért úgy is szólok….

 2. Sanyi, circular csak annyit jelent, hogy a digitalis kamerahoz ezt hasznaljuk. Linear jo volt a filmes gephez. Igy igaz, kiveve a polarizacios szurot, mindent lehet a software-rel manipulalni.
  Sok idom nekem sincs, de azt a keveset, ami van, igyekszem kihasznalni. Koszonom a megfigyeleseidet. Nyugodtan kritizalj csak meg, abbol tanulok! Hol lathatom a Te kepeidet?
  Azt is hallottam, nincs csunya no csak keves alkohol 🙂
  Olellek, es orulok, hogy idonkent tartjuk a kapcsolatot!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s